Als u dubbelglas kiest voor uw woning dan is het goed om te weten dat er verschillende soorten isolatieglas zijn. Daarnaast kunt u ook kiezen voor het duurdere driedubbelglas. Naast glasisolatie kunt u natuurlijk ook uw woning nog beter isoleren door het laten plaatsen van bijv. spouwmuurisolatie of vloerisolatie.
Welke soorten dubbelglas zijn er?
Laten we de verschillende soorten kort opsommen. Zo zal u ontdekken wat er precies mogelijk is.
Ten eerste is er normaal of gewoon dubbelglas. Dit zijn twee lagen glas met daartussen lucht en helpt het om een isolerende werking te realiseren.
Dan is er HR+ glas. Dit glas bevat een speciaal (argon)gas tussen de twee lagen glas, waardoor de isolatie nog beter is. Vervolgens is er HR++ glas welke een uitstekende isolatie biedt.
En als laatste is er HR+++ glas. Dit is glas wat uit drie lagen bestaat. Het is dus driedubbelglas. En is het beste wat er op dit moment op de markt is om uw huis mee te isoleren. Ook is het bijna onmogelijk om het glas te breken. En dat is natuurlijk ook goed om te weten, als u bijvoorbeeld uw huis beter wilt beveiligen.
Waarom isoleren zo belangrijk is
Het is belangrijk om eerst te kijken waar u het glas wilt gaan plaatsen. Als u bijvoorbeeld dubbelglas in uw schuur wilt hebben dan kunt u overwegen om normaal dubbelglas te kiezen. Anders lopen de kosten erg snel op en dat kan dus zonde zijn. Een schuur isoleren is namelijk meestal niet nodig.
Stookkosten
Als u glas wilt kiezen voor in uw huis dan kunt u afhankelijk van uw budget ook kiezen voor driedubbelglas. Dit is de beste isolatie van dit moment. Daarnaast biedt het nog tal van andere voordelen.
Isoleren met rolluiken?
Wist u dat u ook met rolluiken kunt isoleren? Een omkasting welke niet geisoleerd is vaak de zwakste schakel en is het kiezen voor goede isolerende rolluiken slim. U kunt er namelijk een hoop energie mee besparen. Op dit moment is het mogelijk om te kiezen voor rolluiken die een U-waarde hebben van wel 0,50 W/m²K!
Een opbouwrolluik wordt in het kozijn gezet en helemaal in de muur verstopt. De geleiders bieden daarbij comfort (bijv. doordat ze geluidloos zijn) en daarnaast ook nog goed isoleren. Tegenwoordig zijn buismotoren steeds stiller en zorgen dus voor een verhoogd comfort.
U kunt kiezen voor extra’s zoals:
- Ophefbeveiliging
- Elektrische bediening
- Aluminium omkasting
- Veiligheidslamellen
Wat is enkel glasisolatie?
Enkel glas, wat men ook wel float glas noemt, wordt gemaakt volgens de float-methode. Deze methode werd in 1952 bedacht door Pilkington. Hierbij wordt een gesteente verhit en vervolgens wordt het gesmolten glas in een bad van tin gegoten. Daarna wordt het glas langzaam afgekoeld zodat er een vlakke glasplaat ontstaat en is dus een enkele glaslaag. 90% van al het glas maakt men tegenwoordig volgens de float-methode.
Tot 2012 was er ook in Nederland een floatglasfabriek en stond deze in de Betuwe in Tiel. Men produceerde hier tot 50.000 m2 glas per dag. In België zijn nog een aantal van deze floatglasfabrieken. In Vlaanderen kunt u er een vinden in Kempen. De floatglasfabriek van Mol produceert nog altijd zo een 40.000 m2 glas per dag. In Wallonië staan nog 6 van deze fabrieken. Vier in Moustier-sur-Sambre welke gezamenlijk tot 280.000 m2 per dag produceren en twee in Jemeppe-sur-Sambre, welke goed zijn voor 120.000 m2 per dag.